2014 m. kovo 19 d., trečiadienis

Seimo narės V. M. Čigriejienės pranešimas: „Džiaugiuosi matydama labdaringos veiklos tęstinumą“

Šiandien spaudos konferencijoje Seimo narė Vida Marija Čigriejienė išryškino įvairių organizacijų labdaringos veiklos svarbą, pavyzdžiu pateikdama Kauno Mikalojaus Konstantino Čiurlionio „Lions“ klubą, pagalbos ranką ištiesiantį akliesiems ir silpnaregiams, seneliams, daugiavaikėms šeimoms ir vaikų namų gyventojams, kitoms visuomeninėms organizacijoms. 

Kiekvienoje visuomenėje yra neįgalių žmonių, kuriems padėti integruotis į visuomenę, užtikrinti jiems visavertę gyvenimo kokybę yra sveikųjų visuomenės narių pareiga ir prievolė“, – sako Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė V. M. Čigriejienė. 

Skaičiuojama, kad Lietuvoje tūkstantis žmonių nemato visiškai, 2 tūkstančiai – beveik nemato ir turi labai sunkią regėjimo negalią. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai priklauso 7 tūkst. narių ir maždaug 700 neregių bei silpnai matančių žmonių, nepriklausančių sąjungai. 

Pasaulyje egzistuoja daug nevyriausybinių organizacijų, kurios rūpinasi negalią turinčiaisiais arba persirgus sunkiomis ligomis tampančiais jais. Viena iš tokių – pasaulinis „Lions“ klubas, kurių veiklos prioritetas – rūpintis ir padėti akliems ir silpnaregiams. Kauno M. K. Čiurlionio „Lions“ klubas akliesiems ir silpnaregiams yra suteikęs paramą už apytiksliai 100 tūkst. litų. 

Apie labdaringą veiklą pasakojęs Kauno M. K. Čiurlionio „Lions“ klubo steigėjas, garbės prezidentas prof. Alvydas Laiškonis pažymėjo, kad šiandien materialioji paramos pusė nublanksta prieš didžiulį neįgaliųjų norą bendrauti ir integruotis į visuomenę. 

Akliesiems ir silpnaregiams yra daug sunkiau prieinama informacija, nes tik nedaugelis iš jų turi galimybę įsisavinti specialiai regėjimo negalią turintiems žmonėms pritaikytas kompiuterines technologijas. Išsivysčiusiose Europos šalyse aklieji be didelių sunkumų randa darbo, taip pat visi norintieji studijuoja aukštosiose mokyklose, kadangi jais rūpinasi valstybė. Lietuvoje nedaug studijuojančių ir dirbančių neregių, nors Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga daro viską, kad vis daugiau aklųjų ir blogai matančių žmonių įsitrauktų į visuomeninį gyvenimą. 

Kauno M. K. Čiurlionio „Lions“ klubo prezidentė Rūta Turkuvienė pabrėžė, kad klubas stengiasi įsitraukti į daugelį neįgaliųjų renginių ir akcijų. Nepaisant to, kad neįgaliesiems buvo nupirkta kompiuterių, akinių, medicinos priemonių regėjimui tirti, vaikai įtraukiami į įvairias terapijas, juos lanko vienuoliai pranciškonai, laikomos šv. Mišios už akluosius vaikus, sportininkus, stengiamasi jiems suteikti galimybes patiems reikštis organizuojant koncertus, išvažiuojamąsias keliones, į kurias leistis paprasta su „Lions“ klubo nupirktu mikroautobusiuku. 

Pasak prof. V. M. Čigriejienės, neįgaliesiems ypač svarbus viešumas, kai vaikai gali koncertuoti, pasirodyti publikai, išvykti į tarptautinius konkursus. Jiems būtinas žmonių palaikymas, todėl profesorė paskatino nebūti abejingais ir rodyti didesnį dėmesį bei atjautą neįgaliesiems. 

Kauno M. K. Čiurlionio „Lions“ klubas remia Kauno aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrą, Pagynės vaikų globos namus, Muniškių senelių namus, Istorinę Lietuvos Respublikos Prezidentūrą Kaune, Nacionalinį M. K. Čiurlionio dailės muziejų ir kt. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė