2014 m. kovo 20 d., ketvirtadienis

Seimas svarstys Respublikos Prezidentės teikiamas Baudžiamojo proceso kodekso pataisas

Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė Seimui pristatė Baudžiamojo proceso kodekso 130 ir 131 straipsnių pakeitimo pataisų projektą Nr. XIIP-1488, kuriuo siūloma įtvirtinti kolegialaus teismo (trijų teisėjų kolegijos) sprendimų priėmimo principą nagrinėjant skundus dėl nutarčių, kuriomis paskirtas suėmimas arba pratęstas suėmimo terminas, taip pat skundus dėl suėmimo nepaskyrimo, suėmimo termino nepratęsimo arba suimtojo paleidimo į laisvę. 

Tokiu keliu galima pasiekti gerokai aukštesnę teismų sprendimų kokybę ir kur kas vieningesnę teismų praktiką. Tokiu būdu yra garantuojamas didesnis teismų nepriklausomumas ir didinamos atsparumo bet kokiam viešosios opinijos teisėsaugos ar proceso dalyvių galimam spaudimui garantijos, mažinamos prielaidos korupcijai ir apsunkinama bet kokio susitarimo galimybė, o visa tai ilgainiui sukuria didesnį pasitikėjimą teismais ir valstybe“, – sakė R. Svetikaitė. 

Šiuo metu galiojančiame Baudžiamojo proceso kodekse įtvirtinta, kad visus skundus dėl nutarčių, kuriomis paskirtas suėmimas arba pratęstas suėmimo terminas, taip pat skundus dėl suėmimo nepaskyrimo, suėmimo termino nepratęsimo arba suimtojo paleidimo į laisvę nagrinėja vienas teisėjas. Kolegiali skundų nagrinėjimo tvarka nustatyta tik tuo atveju, kai suėmimas paskiriamas ar jo terminas pratęsiamas nagrinėjant bylą iš esmės Lietuvos apeliaciniame teisme. 

Už projektą po pateikimo balsavo 67, susilaikė 7 Seimo nariai. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas, numatoma svarstymo plenariniame posėdyje data – birželio 19 d. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė