2013 m. gegužės 21 d., antradienis

Viduramžių Lietuvos valdovų portretai eksponuojami Seime




Seimo narės Vincės Vaidevutės Margevičienės iniciatyva Seimo III rūmų parodų galerijoje atidaryta dailininko Artūro Slapšio tapybos darbų paroda, kurioje eksponuojami 27 viduramžių Lietuvos valdovų ir kunigaikščių portretai. Aliejumi ir akrilu tapyti kauniečio portretai sudomins ne vieną besidomintį Lietuvos istorija.

Dailininkas A. Slapšys paveikslus kuria skaitydamas istorinę literatūrą, lankydamas muziejus, rinkdamas medžiagą internete, nemažai ir fantazijos pridėdamas. Jo kūryboje dominuoja istorinių asmenybių portretai, simbolizmas, abstrakcija. Dailininko planuose dar ne vienas valdovo portretas, nes jį labai domina antikinė ir viduramžių istorija. A. Slapšys sako: „Kolekcija tikrai plėsis, dabar dirbu prie moterų, bus apie 10 portretų moterų, turėjusių įtakos ir politikoje, ir visuomeninėje veikloje. Darbas sunkus, daug kruopštumo ir gero pasiruošimo reikalaujantis, tačiau tapau iš širdies, nes patinka tematika“.

Dailininkas 1996 m. išvyko į JAV. Ten ir pradėjo savo profesionalią kūrybinę veiklą. Į  tėvynę sugrįžo tik po 15 metų. Šiuo metu sėkmingai įsilieja į Lietuvos menininkų gyvenimą.

Parodos atidaryme sveikinimo žodį taręs Lietuvos kariuomenės Kauno įgulos karininkų ramovės viršininkas mjr. Donatas Mazurkevičius sakė: „Kadangi ramovės misija yra puoselėti lietuvių kultūrą, istoriją ir karines tradicijas – (apie tai byloja ir ramovės pasirinktas Maironio žodžiais šūkis: „Ginkime kalbą, žemę, jos būdą! Stokim į kovą kaip milžinai!”) – todėl remiame idėją padėti išleisti knygą viduramžių valdovai, kuri būtų puiki dovana išvertus į anglų kalbą, kai Lietuva pirmininkaus ES Tarybai.”

Valdovų portretų fone – gyvi riteriai iš istorinės rekonstrukcijos klubo „LDK Varčiai“ Laurynas Zinkevičius ir Erikas Vasiljevas. Vaikinai supažindino su klubo veikla, papasakojo apie kautynių pobūdį. Klubas atkuria Vytauto Didžiojo valdomos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės karybą, buitį bei kultūrą nuo 1392 m. iki 1430 m., užsiima šarvuotės gamyba, riterių pasirodymais, dalyvauja festivaliuose, miestų šventėse Lietuvoje ir užsienyje.

Iš tiesų tai puikus Lietuvos istorijos pristatymas. Juk pirmą kartą nutapyta visa mūsų valdovų plejada, apimanti tarpsnį nuo 12 a. pabaigos iki 15 a. pabaigos.  Paroda bus eksponuojama LR Seimo III rūmuose iki birželio 27 dienos.