2013 m. balandžio 15 d., pirmadienis

Seimo narė V. V. Margevičienė rengia diskusiją dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos pakeitimo, įpareigojančio vaikus mokytis iki 18 metų



Balandžio 24 d. 14 val. Seimo III rūmų 218 B salėje Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė rengia diskusiją dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos pakeitimo, įpareigojančio vaikus mokytis iki 18 metų.

Ar 16 metų jaunuolis yra pakankamai subrendęs tolesnio gyvenimo kelio pasirinkimui? Ką reikėtų daryti, siekiant vaikus sugrąžinti į ugdymo įstaigas? Ar įgyta profesija suteikia pasitikėjimo ir atsakomybės jausmą? Ar išsilavinę piliečiai padės kurti klestinčią valstybę? Į šiuos ir kitus klausimus bandys atsakyti diskusijos dalyviai: Lietuvos universitetų atstovai, gimnazijų direktoriai, mokiniai, Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų atstovai.

Šiuo metu mokslas gimnazijose, vidurinėse arba profesinėse mokyklose privalomas iki 16 metų. Remiantis Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencija, vaiku laikomas kiekvienas žmogus, neturintis 18 metų, o 16 metų vaikas – paauglys, jaunuolis vis dar ieško savojo „aš“. Pažinimo stoką šiame amžiuje, pasak psichologų, vertėtų užpildyti tobulinimusi ir žinių siekimu. Privalomas mokslas iki 18 metų įpareigotų jaunuolius būti saugioje aplinkoje, užimtus ir lavinamus.

2013 m. sausio 31 d. duomenimis Lietuvoje nesimokančių mokinių buvo 13 tūkst. 324.