2011 m. gegužės 31 d., antradienis

Tabako kontrolės iššūkiai

Šiandien visas pasaulis mini Pasaulinę dieną be tabako. Pasaulio mastu plintantis tabako vartojimas tampa vis didesne problema, dėl kurios vis daugiau žmonių serga ir miršta nuo tabako sukeltų ligų. Pasaulinės Sveikatos Organizacijos (PSO) duomenimis maždaug trečdalis suaugusių planetos žmonių rūko, o nuo rūkymo sukeltų ligų kasmet miršta beveik 5 milijonai žmonių visame pasaulyje. Prognozuojama, jog per artimiausius 25 metus, šis skaičius turėtų padvigubėti.

Šiais metais Pasaulinės dienos be tabako tema – Pasaulio sveikatos organizacijos Tabako kontrolės pagrindų konvencija. Tai pirmasis tarptautinis dokumentas, nustatantis visoms šalims bendrus minimalius tabako kontrolės politikos reikalavimus, kuriuo siekiama, kad visame pasaulyje būtų vieningai imtasi priemonių, skirtų tabako vartojimo paplitimo ir žalos žmonių sveikatai mažinimui tarptautiniu mastu. Lietuva šią konvenciją ratifikavo 2004 m. ir šis dokumentas padeda siekti efektyvių tabako kontrolės įgyvendinimo priemonių Lietuvoje.

Šiandien mums labai svarbu suvokti, kad rūkymo sukeltos ligos Lietuvai kasmet kainuoja apie 7000 gyvybių. Rūkymas dažnai laikomas įprastu, normaliu reiškiniu, o tabako pramonė ir verslas netgi laikomi naudingais šalies ekonomikai. Todėl reikalinga skatinti rūkančius kuo anksčiau mesti rūkyti ir padėti jiems išsivaduoti nuo sunkiai įveikiamos priklausomybės.

Gąsdina tai, kad rūkymas vis dar plinta tarp moterų. Moterų rūkymas ypatingą susirūpinimą kelia jau vien dėl to, kad moteris yra atsakinga ne tik už savo, bet ir už savo būsimo vaikelio sveikatą. Be to moteris yra šeimos židinio puoselėtoja, aukščiausių šeimos vertybių kūrėja, todėl dažnai nulemia augančio ir bręstančio vaiko požiūrį į rūkymą, o drauge ir kitus kvaišalus. Šioje vietoje reikia atkreipti dėmesį ir į pasyvaus rūkymo keliamus pavojus. Rūkantys tėveliai dažnai net nesusimąsto, kokią žalą jie daro savo vaikelio sveikatai.

Apmaudu, kad rūkančiųjų jaunuolių taip pat nemažėja. Pastaruoju metu, rūkyti pradedama vis jaunesniame amžiuje. Jaunas ir veržlus žmogus nori išbandyti viską, kas nepatirta, neleistina ar net draudžiama suaugusiųjų, todėl dažnai labai ankstyvame amžiuje mėgina rūkyti.

Nors Lietuvoje tabako kontrolė įgyvendinama itin sėkmingai dar yra problemų, kurias būtinai turime išspręsti, kad išgelbėtume kuo daugiau gyvybių. Apie tabako kontrolės iššūkius, galimybes, rūkymo paplitimą Lietuvoje bei akciją „Gimiau nerūkantis“ birželio 1 d. 10 val. Seime rengiamoje spaudos konferencijoje papasakos sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis, narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorius Zenius Martinkus, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga.


Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos
komisijos pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė