2010 m. gegužės 26 d., trečiadienis

Dingusių vaikų skaičius kelia nerimą

Šiandien Seime vyksta konferencija „Neparduok savęs: prevencija prieš prekybą žmonėmis“, skirta Tarptautinei be žinios dingusių vaikų dienai paminėti. Ta proga Seime surengtoje spaudos konferencijoje Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė reiškė susirūpinimą nemažėjančiu dingusių vaikų skaičiumi. Parlamentarė pateikė skaičius, kurie, anot jos, yra kraupūs: 2008 m. buvo ieškomi 853 vaikai, 2009 m. – 787 vaikai. Net 37 procentai nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis, yra vaikai nuo 14 iki 18 metų, nuo 19 iki 20 metų – 15 procentų. „Padariniai yra tikrai skaudūs. Atlikti tyrimai rodo, kad Baltijos regiono šalyse apie 50 procentų dingusių vaikų ir paauglių tampa prekybos žmonėmis aukomis“, – teigė V.V.Margevičienė.

Anot parlamentarės, nors Vyriausybė yra patvirtinusi Prekybos žmonėmis prevencijos ir kontrolės 2009 – 2012 metų programą, tačiau jos finansavimas stringa.

Dingusių žmonių šeimų paramos centro direktorė Ona Gustienė neslėpė, kad nėra žinomas ir tikslus dingusių vaikų skaičius. „Kai iš namų ar globos namų pabėga vaikas, ne visuomet apie tai pranešama policijai. Prie to tiesiog įprantama – vaikas pabėgo vieną kartą, antrą, trečią – ketvirtą vėl tikimasi, kad pabėgo ir sugrįš. Tačiau dažnai tas ketvirtas kartas nemeluoja ir vaikas pakliūna į blogą kompaniją, yra įtraukiamas į prostitucijos ar prekybos žmonėmis tinklą“, – kalbėjo O.Gustienė.

O.Gustienė, kaip priežastį, kodėl vaikai bėga iš namų, įvardino tėvų aplaidumą, neįsiklausymą ir nebendravimą su savo atžalomis. „Vaikai bėga į gatvę, nes mano ten rasiantys supratimą, kur jie galės pasidalinti savo rūpesčiais. Šeimoje jie to padaryti negali. Tėvams dažnai rūpi materialinės vertybės, o vaikų interesai užmirštami“, – pastebėjo Dingusių žmonių šeimų paramos centro direktorė.

Anot O.Gustienės, prie prekybos žmonėmis problemos mažinimo neprisideda ir žiniasklaida. Įrodyta, kad pornografijos ir seksualinio smurto demonstravimas žiniasklaidoje didina agresyvumą ir prisideda prie lytinių nusikaltimų plitimo, o imliausi žiniasklaidos poveikiui yra vaikai ir paaugliai.

Tarptautinė be žinios dingusių vaikų diena (gegužės 25 d.) pradėta minėti Jungtinėse Amerikos Valstijose ir dabar minima keturiolikoje Europos Sąjungos valstybių. Lietuvoje ši diena minima nuo 1996 metų.