2010 m. gegužės 26 d., trečiadienis

Konferencijos „Neparduok savęs: prevencija prieš prekybą žmonėmis“ rezoliucija

KONFERENCIJOS
„NEPARDUOK SAVĘS: PREVENCIJA PRIEŠ PREKYBĄ ŽMONĖMIS“
R E Z O L I U C I J A

2010 m. gegužės 26 d. , Vilnius


Konferencija,
- išklausiusi ekspertų bei kitų organizacijų, vykdančių informacinę švietėjišką veiklą prieš prekybą žmonėmis,
- aptarusi prevencinių priemonių įgyvendinimo problemas, metodus bei programas;
- atkreipdama dėmesį į tai, kad būtinas glaudus ryšys tarp valstybinių institucijų ir nevyriausybinių organizacijų, svarbi mokinių, jų tėvų ir pedagogų sąveika;
- įvertinusi grėsmę, kad be žinios dingusių vaikų vis nemažėja,

siūlo:

1. Lietuvos Respublikos Vyriausybei užtikrinti Valstybinės prekybos žmonėmis ir prevencijos ir kontrolės programos 2009 – 2012 metų programos finansavimą bei pastovų prekybos žmonėmis reintegracijos procesą ir tobulinti vaikų, nelankančių mokyklą ir dingusių be žinios, apskaitos sistemą, taip pat aktyvinti jų paieškos procesą.

2. Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerijai, įgyvendinant prevencines programas, organizuoti šviečiamojo pobūdžio akcijas (soc. reklama, edukacinių filmų kūryba, lankstinukų leidyba) bendrojo lavinimo ir specialaus ugdymo įstaigose; kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis inicijuoti paskaitas brandaus lytiškumo tema.

3. Lietuvos žurnalistų sąjungai sugriežtinti kontrolę dėl neigiamos informacijos vaikams žiniasklaidoje pateikimo, vaikų pornografinių ir erotinių nuotraukų internete ir kitose žiniasklaidos priemonėse platinimo.

4. Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai kartu su nevyriausybinėms organizacijomis aktyvinti socialinę reabilitaciją ir reintegraciją asmenims, nukentėjusiems nuo prekybos žmonėmis.

5. Lietuvos Respublikos Vidaus reikalų ministerijai ir Dingusių žmonių šeimų paramos centrui vykdyti informacinę švietėjišką veiklą prieš prekybą žmonėmis bei organizuoti šviečiamojo pobūdžio akcijas (paskaitos, disputai, susitikimai).

6. Nevyriausybinėms organizacijoms sekti neigiamą informaciją, susijusią su prekybos žmonėmis problema, dingusių vaikų tematika ir pastebėjimus pateikti Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai.


Konferencijos pirmininkė
Vincė Vaidevutė MARGEVIČIENĖ,
Lietuvos Respublikos Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė.

Ona GUSTIENĖ,
Dingusių žmonių šeimų paramos centro direktorė.