2015 m. sausio 6 d., antradienis

Seimo opozicijos lyderio A. Kubiliaus pranešimas: „Reikalingas parlamentinis tyrimas dėl Darbo partijos rinkimų finansavimo metodų“

Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime seniūnas, Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius šiandien pakartotinai kreipėsi į Seimo Pirmininkę Loretą Graužinienę dėl Darbo partijos rinkimų kampanijos finansavimo. Pastebima tendencija, kad Darbo partijos nariai šios partijos veiklą remia didžiulėmis sumomis, kurios sunkiai galėtų būti paaiškinamos jų gaunamomis pajamomis. 

A. Kubilius atkreipia dėmesį į tai, kad Darbo partijai finansuojant savo rinkimų kampanijas pastebimas ir kitas, ne mažiau gluminantis dėsningumas –jauni, dar tik studentiško amžiaus, partijos nariai, ypač kilę iš Kėdainių, sugeba didžiulėmis dešimttūkstantinėmis sumomis paremti partijos veiklą. 

Lietuvos Respublikos Seimas, vykdydamas parlamentinę rinkimų proceso priežiūrą, turėtų atlikti parlamentinį tyrimą, kuris arba leistų išsklaidyti galimus įtarimus dėl Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ metodų, finansuojant savo rinkimų kampaniją, arba padėtų užkirsti kelią galimoms grėsmingoms tendencijoms, kai neaiškios kilmės pinigai yra naudojami, siekiant daryti įtaką Lietuvos politiniams procesams“, – mano A. Kubilius. 

Jis pastebi, kad pastarojo meto geopolitiniai įvykiai parodė, jog tokie metodai yra plačiai taikomi įgyvendinant agresyvią Rusijos „minkštųjų galių“ politiką. 

Seimo opozicijos lyderis į Seimo Pirmininkę atviru laišku kreipėsi ir vakar dėl to, kad Darbo partijos kandidatas į Vilniaus miesto savivaldybę Ritas Vaiginas, per pastaruosius dvejus metus daugiau nei 115 tūkst. Lt arba daugiau nei dviem trečdaliais savo dvejų metų pajamų, parėmė įvairias Darbo partijos rinkimų kampanijas. TS-LKD frakcijos Seime seniūnui toks dosnumas partinės demokratijos plėtrai kelia natūralių klausimų: ar tokiu būdu nėra naudojami pinigai iš partijos „juodosios buhalterijos“. 



Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė