2013 m. vasario 27 d., trečiadienis

Suteikime galimybę akliesiems klausyti kuo daugiau garsinių knygų



Profesorius Petras Avižonis 1923 m. remdamasis Lietuvos Respublikos Konstitucija tvirtino: „Jei valstybė pripažįsta visiems vaikams teises įgyti pradžios mokslą, jei Lietuvos Konstitucijos 81 paragrafas sako, kad „pradžios mokslas yra privalomas“, tai tiems, kuriems paprastosios mokyklos netinka, reikia turėti ypatingų mokyklų“.

1928 m. vasario 27 d. duris atvėrė pirmoji Lietuvoje neregių mokymo įstaiga – Kauno aklųjų institutas. Nuo šios dienos kasmet Lietuvos aklųjų ir silpnaregių bendruomenė mini aklųjų švietimo pradžią.

„Nuvyksiu, pasveikinsiu aklųjų ir silpnaregių bendruomenę ir labai norėčiau padovanoti garsinę knygą, bet ...“, – apgailestauja Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja Vincė Vaidevutė Margevičienė.

Akliesiems ir silpnaregiams skirtos garsinės knygos leidžiamos jau 50 metų. Aklųjų bibliotekos fonduose yra 7 tūkst. pavadinimų garsinių knygų. Tačiau knygynuose tokių knygų nenusipirksi. Visame pasaulyje vis populiariau knygas klausytis, kaip ir skaityti. Tai labai patogu vairuojant, vaikštant ar šiaip dirbant namuose, sode. Elektroninės knygos taip pat jau turi savo nišą rinkoje ir tarp skaitytojų. Tačiau garsinės knygos sunkiai skinasi kelią. Lietuvoje galima įsigyti vos 24 tokias knygas.

„Kaip suprantu, autoriai leidykloms įsipareigoja kurį laiką nesuteikti teisės panaudoti jo knygos jokiu kitu pavidalu ar forma. Taip užtikrinamas knygos pardavimas. Manau, atėjo laikas keistis ir išnaudoti esamas galimybes. Knygos yra perkamos, skaitymas vėl yra tapęs populiarus, visuomenė teigiamai priėmė Skaitymo metų siekius. Šią švietimo formą galima plėsti ir pritraukti dar daugiau besidominčiųjų literatūra. Brangūs autoriai, leidėjai ir jūsų teisių gynėjai, sudarykite sąlygas platesniam visuomenės ratui: tiek akliesiems ir silpnaregiams, tiek senjorams pasidžiaugti naujausiomis knygomis ir naujais klasikos leidimais. Manau, jūs taip pat suprantate teigiamas garsinės knygos perspektyvas ir greitu laiku galėsite pasiūlyti didesnį garso knygų pasirinkimą“, – knygų leidėjus kviečia Seimo narė V. V. Margevičienė, nuoširdžiai sveikindama aklųjų ir silpnaregių bendruomenę su Lietuvos aklųjų švietimo 85-mečio sukaktimi!