2012 m. spalio 12 d., penktadienis

„Pardavinėjami saldainiai su kanapėmis, kas tai – nekaltas reklaminis triukas!?..“



Vieno prekybos centro reklaminiame leidinyje išplatinta informacija apie saldainius su kanapių sėklomis. Minėti saldainiai laisvai pardavinėjami, o gamintojas netgi aprašo neva teigiamas kanapių sėklų savybes.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja, Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė šiandien kreipėsi į Vyriausybę, prašydama įvertinti atsakingų institucijų veiksmus, kurios nesiėmė priemonių ir neužtikrino teisės aktų laikymosi Lietuvoje. Kreipimesi Seimo narė nurodė produkto gamintoją bei Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento 2012-10-10 atsakymą, kad departamentas nėra įgaliotas aiškinti teisės aktų nuostatas ir kad tai – teismo prerogatyva.

Tame pačiame Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atsakyme nurodoma: „Sistemiškai vertinant teisės aktus matytina, kad kanapės augalui Lietuvoje yra taikomas absoliutus draudimo režimas, kadangi kanapės (ir jų dalys) yra laikomos narkotine medžiaga“.

„Nesuvokiama, kaip galima gaminti ir platinti tokį nekaltą produktą, kaip saldainius, su kanapių sėklomis. Tai sąmoningas vartotojų, ypač – vaikų, pratinimas prie narkotinių medžiagų ir tolerancijos jiems ugdymas. Atsakingos institucijos nedelsdamos turi imtis veiksmų, kad sustabdytų prekybą šiuo produktu ir nubaustų atsakingus asmenis“, – teigia V. V. Margevičienė.