2012 m. kovo 23 d., penktadienis

Konferencija „LIETUVOS ATEITIS – JAUNIMAS BE NARKOTIKŲ IR ALKOHOLIO“

Šiandien Kaune įvyko konferencija „LIETUVOS ATEITIS – JAUNIMAS BE NARKOTIKŲ IR ALKOHOLIO“, kurioje dalyvavo specialistai, Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė, Kauno apskrities savivaldybių visuomenės sveikatos biurų direktoriai, švietimo įstaigų darbuotojai, bendruomenių bei NVO atstovai, vaikų globos įstaigų vadovai, jaunimo organizacijų vadovai, įvairių socialinio darbo įstaigų vadovai.

Šią konferenciją organizavo asociacijos „Šviesuva“, Vytauto Didžiojo universiteto ir Kauno apskrities priklausomybės ligų centro jungtinės pajėgos.

Konferencijos tikslas

Negalime būti abejingi visuomenės negerovėms, tokioms kaip alkoholizmas, narkotikai. Žinoma, yra daug įvairių priemonių – bet švietėjiška veikla yra labai svarbi, nes neformalioje aplinkoje galima veiksmingai pasiekti asmens, pakliuvusio į priklausomybės ligų tinklus, sąmonę.

2012 m. vasario mėnesį pasaulį sukrėtė žinia apie Whitney Houston mirtį. Pastaraisiais jos gyvenimo metais ji jau buvo žinoma nebe tik kaip talentinga dainininkė ar aktorė, bet ir kaip žmogus, esantis priklausomas nuo narkotikų ir alkoholio.

Žmogus yra vartotojas, tačiau kartais jo vartojami produktai pradeda „vartoti“ patį žmogų ir brangiausią ką tik jis turi – gyvenimą. Alkoholis, narkotikai, azartiniai lošimai... Vartojimas – piktnaudžiavimas – priklausomybė... Priklausomybė prasideda lėtai ir netgi nepastebimai, kol vis greitėjančiu tempu žingsnis po žingsnio pasiglemžia žmogaus gyvenimą. Mus ypač jaudina Lietuvos vaikų – jaunimo situacija dabartiniu metu ir ateityje.

Konferencijos pranešėjai atsakinėjo į klausimus, kaip spręsti šias sunkias problemas.

Konferencijoje dalyvavo Sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis, Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) direktorius dr. Zenius Martinkus, Valstybinio psichikos sveikatos centro direktorė Ona Davidonienė, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato prevencijos skyriaus viršininkas Tauris Stauskis, VDU Socialinių mokslų fakulteto prodekanė doc. dr. Violeta Ivanauskienė, VDU Psichologijos klinikos vadovė dr. Loreta Zajančkauskaitė – Staskevičienė, Kauno m. sav. Švietimo ir ugdymo sk. vedėjas dr. Antanas Bagdonas, Kauno miesto socialinių paslaugų centro paramos šeimai tarnybos vedėja Raimonda Zinkevičienė, Mykolo Romerio universiteto lektorė Laura Ustinavičiūtė, UAB „Pirmas žingsnis“ direktorius ir asociacijos „Šviesuva“ pirmininkas Algimantas Astrauskas ir kiti.

Susirinkusieji nagrinėjo psichologinius darbo aspektus Kauno apskrities priklausomybės ligų centre (KPLC direktorius Tautvydas Zikaras), priklausomybės prevencija mokinių požiūriu (Lietuvos moksleivių parlamento pirmininkas Paulius Kazakevičius); pristatyta Visagino „Žemo slenksčio“ programos patirtis. Jauno žmogaus paveikslas ir darbo ypatumai švietimo įstaigoje – šia tema kalbėjo Kauno Veršvų mokyklos direktorė Jolanta Gulbinienė.

Daugeliui specialistų, dirbančių su jaunimu, šis susitikimas padėjo tiesioginiame darbe, suteikė naujausios aktualios informacijos. Siekiama savomis priemonėmis ugdyti neformaliojo švietimo teikėjų kompetenciją ir skatinti naujų neformaliojo ugdymo metodų naudojimą. Konferencijos uždaviniai: sukurti specialius socialinius tinklus ir susisteminti patirtį, numatyti gaires tolesniam bendradarbiavimui šioje specifinėje srityje.


Parengta pagal „Kauno diena“