2011 m. balandžio 1 d., penktadienis

Seimo narių grupės pranešimas azerbaidžaniečių genocido aukų atminimui

1998 m. kovo 26 d. tuometinis Azerbaidžano prezidentas Heidaras Alijevas išleido dekretą dėl azerbaidžaniečių patirto genocido.

Šiame dokumente pirmą kartą oficialiai paskelbta valstybės politinė pozicija apie įvairių kaimyninių valstybių vykdytą azerbaidžaniečių genocidą paskutiniųjų 200 metų laikotarpyje.

Nuo 1998 metų kovo 31-oji oficialiai minima kaip azerbaidžaniečių genocido diena. Ši diena kasmet minima ne tik Azerbaidžane, tačiau ir daugelyje kitų valstybių. Ji taip pat prisimenama ir Lietuvoje – šalyje, kurioje gyvena darni ir draugiška azerbaidžaniečių bendruomenė.

Azerbaidžano gyventojų etninė sudėtis buvo tikslingai iškreipiama nuo 1828-1830 m.. Ženkliausius etninius valymus, kurie vyko 1905-1907 m., 1918-1920 m., 1948-1953 m. ir 1988-1993 m., lydėjo nežmoniškas ir žeminantis elgesys, grubiai pažeidžiantis azerbaidžaniečių teises.

Kovo 31-oji genocidui atminti buvo pasirinkta neatsitiktinai. 1918 m. kovo 31 d. Baku miestas buvo apšaudomas, o jo gyventojai žudomi prosovietinių karo pajėgų, už kurių slėpėsi akivaizdūs genocido motyvai. Kovo 31 d. ir balandžio 1–2 d. žudynės tapo masinėmis. Ginkluoti įsiveržėliai be gailesčio žudė civilius gyventojus.

Užpuolimų metu daug miestų, šimtai gyvenviečių Azerbaidžane ir 150 kaimų Karabache buvo sugriauti. Žuvo apie 70 tūkst. žmonių, o Baku mieste ir aplinkiniuose kaimuose buvo sunaikinta apie 30 tūkst. azerbaidžaniečių. Mečetės ir mokyklos – sudegintos ir nuniokotos.

Neminint paskutiniojo azerbaidžaniečių Tautos genocido Kalnų Karabacho konflikto metu, per visą dviejų amžių trukmės laikotarpyje žiaurumo žmogiškumui tautinės neapykantos pagrindu, buvo žiauriai nužudyta šimtai tūkstančių azerbaidžaniečių tautybės žmonių.

Reiškiame pagarbą ir užuojautą šio genocido aukų atminimui.


Seimo nariai:

Mantas Varaška
Vida Marija Čigriejienė
Vincė Vaidevutė Margevičienė
Petras Luomanas
Mantas Adomėnas
Andrius Burba
Ingrida Valinskienė
Auksutė Ramanauskaitė – Skokauskienė
Gediminas Navaitis
Aurelija Stancikienė
Mečislovas Zasčiurinskas
Vydas Gedvilas
Bronius Bradauskas
Jonas Pinskus