2010 m. rugsėjo 9 d., ketvirtadienis

Institucijų tarpusavio bendradarbiavimas bei suderinti veiksmai yra labai svarbūs siekiant teisingos alkoholio prevencijos politikos

Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė ir Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas A.Matulas: Seimo, Vyriausybės ir savivaldybių tarpusavio bendradarbiavimas bei suderinti veiksmai yra labai svarbūs siekiant teisingos alkoholio prevencijos politikos.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas, išanalizavęs Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Muitinės departamento, Policijos departamento ir kitų tarnybų pateiktą informaciją apie alkoholio suvartojimą ir jo padarytą žalą per 2008-2010 metų pirmuosius pusmečius, informuoja, kad Lietuvos valstybė pasirinko teisingą alkoholio prevencijos politiką, nes mažėja alkoholio suvartojimas bei jo daroma žala žmonių sveikatai (mirtingumui, sergamumui, traumatizmui), nusikalstamumui, viešajai tvarkai. Iš gautų duomenų matyti, kad mažėja sulaikomo nelegalaus alkoholio kiekiai pasienyje, tačiau didėja nelegalių falsifikuotų alkoholinių gėrimų kiekiai vidaus rinkoje, žymiai mažėja eismo įvykių, kuriuose nukentėjo žmonės dėl neblaivių vairuotojų kaltės, žuvusių ir sužeistų žmonių skaičius.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas ir Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė atkreipia dėmesį, kad Seimo, Vyriausybės ir savivaldybių tarpusavio bendradarbiavimas bei suderinti veiksmai yra labai svarbūs, todėl kreipiasi į Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybių tarybas prašydami efektyviau naudotis Alkoholio kontrolės įstatymo ir kitų teisės aktų jiems suteiktomis teisėmis, kovojant su alkoholizmu kiekvienoje savivaldybėje.

Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos ir Sveikatos reikalų komiteto 2010-09-08 raštą Nr. S-2010-8224 savivaldybių taryboms „Dėl prekybos alkoholiniais gėrimais ribojimo“ galite rasti: „Dėl prekybos alkoholiniais gėrimais ribojimo“.

Informaciją apie alkoholio suvartojimą ir jo padarytą žalą per 2008-2010 metų pirmuosius pusmečius galite rasti: „Alkoholio suvartojimas ir jo padaryta žala“.