2010 m. birželio 1 d., antradienis

Metas atsigręžti į mūsų mažuosius

Šiandien Seime surengtoje spaudos konferencijoje vaikus ir jų tėvelius Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga sveikino Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė ir linkėjo atsigręžti į mūsų mažųjų tautos piliečių poreikius ir lūkesčius.

Parlamentarė išreiškė viltį, kad ateis tas laikas, kai vaikų nereikės ginti, kad jie augs atsakingoje aplinkoje. „Technologijų srityje esame daug pasiekę, tačiau mūsų vaikai vis dar skriaudžiami. Šioje srityje mes tikrai mažai pažengę“, – įsitikinusi V.V.Margevičienė.

Anot seimo narės, vaikui didelę įtaką turi ankstyvoje vaikystėje patirtos psichologinės ir seksualinės traumos. „Bręsdami vaikai nebemoka susitvarkyti su savo problemomis. Didelė problema – patyčios mokykloje, kurių, deja, nemažėja. Vaikus taip pat traumuoja per dažnas mokymosi įstaigų keitimas – vaikui sunku prisitaikyti, jis dažnai nepritampa prie naujos aplinkos“, – apie galimas priežastis, įtakojančias jaunuolių savižudybės, kalbėjo Vincė Vaidevutė Margevičienė.

Parlamentarė pastebėjo, kad mokyklos ne visuomet turi ir specialistą, kuris galėtų tinkamai įvertinti vaiko būklę ir laiku jam suteikti psichologinę pagalbą.

Pasidalinti mintimis apie vaikų teises ir jų apsaugą atvykusi jauniausia spaudos konferencijos dalyvė Dovilė Kavoliūnaitė įsitikinusi, kad labai svarbus mokytojo požiūris į vaiką. „Patyčios mokykloje ne retai prasideda nuo netinkamo pačių mokytojų elgesio su vaikais, kai vaikas prieš klasę pažeminančiai išpeikiamas už vieną ar kitą nusižengimą. Toks poelgis pasąmonėje skatina taip pat elgtis ir su kitais“, – pažymėjo moksleivė.

Vaikų dienos centro „Atsigręžk į vaikus“ atstovė, šeštokė D.Kavoliūnaitė galvoja, kad vaikų teisių srityje reikia keisti viską, pradedant nuo požiūrio į vaiką ir baigiant Lietuvos įstatymais.

Prof. Giedrė Kvieskienės nuomone, ginant vaiko teises, labai svarbus žiniasklaidos vaidmuo. NVO vaikams konfederacijos prezidentė žiniasklaidos prašė būti draugiška vaikams, saugoti jų teises ir, viešinant rezonansines bylas, visuomet atsižvelgti į vaiką.

„Rezonansinėse bylose dažnai apnuoginamas vaiko bejėgiškumas tėvų, giminių ir smurto atžvilgiu. Vaikai mūsų didžiausias turtas, todėl ypatingai svarbu jiems užtikrinti saugią ir pozityvią aplinką, kuri nedarytų žalos, o skatintų vaikų pozityvią socializaciją“, – kalbėjo profesorė.