2012 m. gegužės 23 d., trečiadienis

Vaikai turi rūpėti valstybei ir jos institucijoms, tačiau pirmiausia – tėvams



Šiandien Seime vykusioje spaudos konferencijoje, skirtoje gegužės 25 d. minimai Tarptautinei be žinios dingusių vaikų dienai, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė, Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos (NAPK) pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė priminė skaudžius faktus apie dingusius vaikus ir pastangas išspręsti šią problemą. 

Prieš metus, minint Tarptautinę dingusių vaikų dieną, parlamentarė paskelbė informaciją, kiek Lietuvoje dingusių ir nesimokančių vaikų. „Tuomet kreipiausi į Vyriausybę, kuri sudarė darbo grupę šiems vaikams surasti. Po metus trukusių ieškojimų buvo nustatyta, kad 2011-2012 mokslo metais Lietuvoje buvo 13 tūkst. 462 nesimokantys vaikai nuo 7 iki 16 metų, taip pat darbo grupė nustatė, kad 3 tūkst. 318 vaikų – neregistruoti Mokinių registre, nors įrašas apie juos yra Gyventojų registre, ir neturima duomenų apie jų išvykimą ar kitas priežastis nesimokyti“, – kalbėjo parlamentarė. Pasak NAPK pirmininkės, padaryta nemažai darbų, tačiau liūdna konstatuoti, kad ne visi. „Vidaus reikalų ministerija, kuri, vylėmės, bus didžiausia pagalbininkė, atsakė negalinti ieškoti dingusių vaikų, nes tam būtinas tėvų, įtėvių ar globėjų kreipimasis“, – sakė V.V. Margevičienė.

Vyriausybės sudarytos darbo grupės iniciatyva buvo sukurta nesimokančių vaikų ir mokyklos nelankančių mokinių informacinė sistema (NEMIS), kurios paskirtis – kaupti, saugoti ir teikti informaciją apie nesimokančius ir bendrojo lavinimo mokyklos nelankančius mokinius, nesimokymo ir mokyklos nelankymo priežastis. Tobulinama gyventojų gyvenamosios vietos deklaracijų formos ir pildymo tvarka, kad tėvai būtų įpareigoti deklaruoti savo nepilnamečių vaikų gyvenamąją vietą.

Seimo narė teigė, jog Lietuva yra pasirašiusi, bet neratifikavusi Europos Tarybos konvencijos dėl kovos su prekyba žmonėmis, o tai dažnai trukdo imtis efektyvesnių veiksmų šioje srityje.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Dingusių žmonių šeimų paramos centro vadovė Ona Gustienė priminė, jog kiekvienas vaikas yra svarbus ir valstybė turėtų daugiau rūpintis mažaisiais piliečiais.

„Norėtųsi, kad visi šie darbai vyktų greičiau, tačiau tam reikalingos ne vien valdžios institucijų, bet pirmiausia pačių tėvų, artimųjų pastangos. Ar iš tiesų mums trūksta tik įstatymų, kokios nors stebuklingos valdžios? Manau, kad trūksta elementaraus dalyko, kurio niekur nenusipirksi, tačiau kurio nebuvimas sukelia daugybę problemų. Dažniausiai mums trūksta pagarbos ir meilės mažiesiems Lietuvos piliečiams“, – pastebėjo Seimo narė, pridurdama, jog penktadienį, minint be žinios dingusių vaikų dieną, bus surengta eisena Gedimino prospektu, kurioje kviečiami dalyvauti visi Seimo nariai.